Sanokaa Fazer kun haluatte hyvää

Meillä on tapana tehdä työporukan kanssa jokin reissu keväisin sekä syksyisin. Tämän syksyn kohteeksi oli valittu Fazer.

Fazerille saavuttuamme kuulimme ensin yrityksen historiasta sekä tuotteista. Tämän jälkeen köpöttelimme oppaan kanssa ns. elämyspolun läpi, jonka päässä oli herkkupiste, josta sai syödä suklaata niin paljon kuin halusi. Nykyään vierailukierroksella ei enää pääse tehtaan puolelle, jonne pääsi vielä vajaat 15 vuotta sitten, kun viimeksi Fazerilla vierailin. Elämyspolku ei minusta ollut niin hyvä ja informatiivinen kuin itse tehtaan esittely. Tosin en minä siitä tehtaasta kauheasti enää muista..

Hieman voisin valoittaa teille Fazerin historiaa. Kaikki lähti siitä, kun Edward Fazer muutti Sveitsistä Suomeen ja perusti tänne turkisliikkeen. Edwardin poika, Karl Fazer, ei halunnut jatkaa isänsä jalanjäljillä, vaan hän unelmoi sokerileipurin urasta. Vuonna 1891 Karlin toive toteutui, ja hän avasi Kluuvikadulle konditoriansa. Samaisessa osoitteessa (Kluuvikatu 3) möllöttää edelleen Fazerin kahvila, jossa saa muuten todella maukasta brunssia viikonloppuisin.

Isänsä Karlin avuksi yritykseen tuli lopulta myös tämän poika Sven. Fazerin sinisen resepti on muuten saatu kiitoslahjana, en nyt ihan tarkkaan muista miten tarina meni, mutta Svenin silmät, silmälääkäri ja joku Karlin ystävä siihen jotenkin liittyi.. No oli tarina mikä tahansa, niin vuonna 1922 markkinoille tuotiin Fazerin sininen, joka on kasvanut Fazerin tärkeimmäksi tuotteeksi.

Fazerin sininen valmistetaan tuoreesta maidosta, joka takaa sen ominaismaun. Tuoreesta maidosta ei muualla pohjoismaissa valmisteta suklaata. Yhteen levyyn tarvitaan 3 lasia maitoa, ja Vantaan tehtaalla valmistuu joka minuutti 120 levyä suklaata.

Opas kertoi myös, että 1960-luvulla Fazer toi markkinoille Suomen ensimmäisen pakatun ja viipaloidun leivän – paahtoleivän. Fazerin vanhin tuote taas on Pihlaja – eli kettukarkki, joita on myynnissä edelleen. Kettukarkki tuotiin markkinoille 1895.

Kun opaskierros sitten päättyi, päästiin itse asiaan, eli maistelemaan uusia ja vanhoja Fazerin tuttavuuksia. Erilaisia suklaita oli tarjolla vaikka kuinka, alla muutama kuva herkullisesta tarjonnasta.

Herkuttelutaon jälkeen joimme kahvit ja söimme sämpylät Fazerin kahvilassa. Kahvittelun jälkeen otimme suunnaksi myymälän, joka sijaitsee tehtaan uumenissa. Olin saanut vanhemmiltani ja herra Longfieldiltä ostoslistan, ja onnekseni löysin myymälästä kaikki tuotteet jotka he halusivat. Lisäksi nappasin ostoskoriin joululahjasuklaita, kahvia sekä itselleni yhden paketin konvehteja.

Loppuun täytyy vielä laittaa kuva koruista, jotka olivat Fazerin reissulla kaulassani. Ostin nämä Englannin laku -korut Design-museon kaupasta synttärilahjaksi anopilta saaduilla lahjarahoilla. Ja ette voi uskoa kuinka paljon korut ovatkaan saaneet huomiota! Fazerilla niitä tulivat kokeilemaan niin opas kuin kassatäditkin, ja töissäkin ne saivat osakseen huomioita tutuilta ja tuntemattomilta. Mutta ovathan ne toki ihanat, ja niin minun näköiset. 🙂

2 Replies to “Sanokaa Fazer kun haluatte hyvää”

  1. A:sta & O:sta A says: Vastaa

    On sattuneesta syystä jäänyt vähän bloginlukeminen hiljaiseksi, mutta nyt ehdin hetkeksi istahtaa taas koneelle ja katsoa mitä kaikkea olet saanut aikaan. Ja sitähän riittää! Mä en ymmärrä miten jollain on noin paljon energiaa ja inspiraatiota!!

    Tää suklaakuvien katselu on vaarallista. Lihoin kilon!

    1. Saat lihoa vaikka muutaman kilon, niin upeaa se painonlasku on ollut! 🙂 Mä taas kärsin järjettömistä finneistä.. Ihana suklaa.
      Ja nyt on tosiaan hommia ja tekemistä vaikka kuinka. Tosin ne tuo kivaa vastapainoa tähän työtekoon, joka on nyt aika kiireistä tammikuun loppuun asti. Eli tervetuloa tänne laskemaan laskukaavoja muutamaksi päiväksi. 🙂

Vastaa