Farang ja vuotta vanhempi herra Longfield

kuva: http://www.farang.fi/

Olen kuullut kovasti kehuja Farang-ravintolan maistelumenuista, ja sellainen oli ehdottomasti päästävä itsekin koestamaan. Oiva päivä maistelumenun syömiseen oli herra Longfieldin syntymäpäivä.

Tomi Björck ja Matti Wikberg avasivat viiden vuoden suunnittelun ja lukuisten Kaakkois-Aasiaan suuntautuneiden työ- ja tutkimusmatkojen jälkeen ravintola Farangin elokuussa 2009 vanhan Taidehallin tiloihin. Minä vein sinne herra Longfieldin 2 ½ tunnin synttäri-illallisella syyskuussa 2011.

Ravintolan tavoitteena on tarjota asiakkaille makujen harmoniaa parhaita raaka-aineita ja ruoanvalmistustekniikoita hyödyntäen. Ja juuri tätä oli tarjolla Samut prakanit -maistelumenussa, johon kuului 9 ruokalajia. Syömistä riitti ja uusia upeita makuja tuli maisteltua roppakaupalla.

Aloitimme illallisen cocktaileilla, minä otin Sake Blueberryn ja synttärisankari Lady boin.

Cocktailien jälkeen päästiin sitten maistelumenun pariin. Menu toimi todella hyvin jälkiruokia lukuunottamatta. Oli todella mukavaa, että ruokia ei tuotu valmiiksi lautasille aseteltuina, vaan jokainen ruokailija sai koota omalle lautaselleen sopivan annoksen. Pyrin välttämään turhien hiilarien syömistä (vaikka en todellakaan mikään karppaaja ole), ja koska riisi oli pöydällä omassa astiassaan, saattoi sen jättää helposti kokonaan ottamatta.

Toinen todella positiivinen asia oli se, että pöydälle tuotiin maistelumenun ruokalista pienellä paperilla, josta saattoi tarkistaa eri annosten välillä mitä seuraavaksi oli tulossa. Me käytimme tätä pientä menua myös plussien ja miinusten merkkaamiseen. Annoksia oli niin paljon, että niiden muistaminen jälkikäteen olisi ollut minulle vaikea tehtävä.

Tässä kuitenkin kuvien kera illallisen ruoat, ja hieman arvosteluja niiden mauista.

VIHERSIMPUKKA, PUNAINEN `NAHM JIM`
korianteria, sitruunanruohoa, merileväkaviaaria

BETEL LEHTEÄ JA TEMPEHIÄ
kookospähkinää, tamarindia

Alkupalojen parasta antia oli minusta Betel-lehti ja tempehi. Lehti oli myös täysin syötävä, joten siitä tehtiin pieni käärö, jonka jälkeen annoksen syöminen kävi hyvin vaivattomasti. Synttärisankari taas piti enemmän tuosta vihersimpukasta.

’DTOM KHA’ KANAA JA BANAANINKUKKAA
salaatti tuoreesta banaaninkukasta, inkivääriä, thaibasilikaa, paahdettua kookosta

FARANGIN POSSU SATAY
possun ribsejä, paahdettua maapähkinärelissiä, sitruunaruohoa, kookoskermaa

Yksi menun parhaista sapuskoista on tässä. Tosin en tiedä olenko koskaan syönyt ribsejä, joista en pitäisi..

MORNING GLORY, RAPEAA ’SUOLA&PIPPURI’ TOFUA
vesikrassia, paksoita, rapeakuoriseksi paistettua silken tofua

Minun ehdoton suosikkini koko menusta. Morning glorya on kokeiltava myös kotona. Siitä tulette varmasti kuulemaan myöhemmin.

PAISTETTUA KAMPASIMPUKKAA KUORESSAAN
vihreä `nahm jim`dressing, vihreää mangoa, merileväkaviaaria

Esillepano oli ensiluokkaista, mutta annoksen liemessä maistui liikaa jokin outo mauste. Itse kampasimpukka (se on tuolla alla piilossa) maistui kyllä todella hyvälle.

WOKISSA PAAHDETTUA POSSUNKYLKEÄ, VIHREÄÄ PITKÄPAPUA
vihreää thaimunakoisoa, paahdettua punaista currya

Hyvää, hyvää ja vielä kerran hyvää.

’BAN TAI’
tuoreita hedelmiä, mangosorbettia

’CHA LOK’
Suklaata, karamellisoitua passionia ja inkivääriä, maapähkinäjäätelöä

Jälkkärit olivat pettymys. Sorbetit eivät maistuneet oikeastaan millekkään, ja suklaakakku oli kovaa ja se ei maistunut sellaiselle suklaakakulle johon olen tottunut. Onneksi jälkkärien tuottama pettymys antoi luvan sille, että kotona sai vielä herkutella tutuilla ja turvallisilla karkeilla ja suklailla. 🙂

Makujen sinfonia oli kyllä menussa aivan mieletön. Ainoa hieman huono puoli oli se, että vihaan korianteria. Ja tätä – minusta tunkkaiselle maistuvaa – yrttiä oli mukana monessa menun annoksessa. Onneksi sen maku peittyi hyvin muiden voimakkaiden makujen alle.

Farangiin on ehdottomasti päästävä uudestaan! Jos haluat siis hemmotella ja yllättää rakkaasi tai ystäväsi, ei pöytävaraus Farangista ole yhtään hullumpi vaihtoehto.

Vastaa