Krakovan TOP 3 nähtävyydet

Mitään kovin fiksua alustusta ei Krakovan TOP 3 nähtävyyksiin nyt ole, joten eiköhän käydä suoraan itse asiaan. Tässä tulisi omasta mielestäni Krakovan kolme kivointa/hienointa nähtävyyttä.

1. Vanhankaupungin aukio (Rynek Glowny)

Krakovan Vanhankaupungin aukio on yksi Euroopan suurimpia keskiaikaisia kaupunkitoreja, aukio on kooltaan 200 m * 200 m. Aukio on pysynyt kaupallisen ja huvielämän keskuksena, ja siellä vaeltaa turistien seassa myös paljon paikallisia.

Rynek Glownyn ja koko vanhankaupungin maamerkkinä toimii Mariankirkko, jota alettiin rakentaa jo 1220-luvulla. Kirkon korkeimmasta tornista soitetaan joka tunti merkkisoitto neljään eri ilmansuuntaan. Merkkisoittoa kutsutaan heynal-soitoksi. Soitto katkeaa äkillisesti kesken, näin muistetaan 1200-luvun vartijaa, joka sai mongolien toimesta nuolen kurkkuunsa yrittäessään varoittaa kaupunkia soittamalla heynal-soiton trumpetillaan. Me kipusimme Mariankirkon torniin, ja ylhäältä oli upeat maisemat koko Krakovaan.

krakovaAukion toinen silmiin pistävä rakennus on keskellä aukiota oleva Verkahalli (Cloth Hall). Verkahalli on ollut toiminnassa jo 1300-luvulta lähtien. Nykyään siellä myydään läjäpäin käsitöitä ja erilaisia matkamuistoja.

Erityisen tunnelmallinen ja ihana aukio oli iltaisin, kun ravintoloiden valot syttyivät ja paikka kuhisi turisteja ja paikallisia ihmisiä. Aukiolla viettivät aikaa niin lapset kuin vanhuksetkin, ja aukion keskellä pääsi ihailemaan erilaisia katuesityksiä. Me katselimme mm. hiphop-tanssia ja tulishow-esityksiä. Aukiolla on myös varmaan sata eri ravintolaa ja kahvilaa. Iltaisin ravintoloiden terassit täyttyvät ruokailijoista, joka vain lisää aukion viihtyvyyttä.

krakovaAukio sijaitsee muinaisella kruunajaisreitillä, joka kulkee Krakóvan vartiotornilta Wawel-linnalle. Eli jatketaan mekin matkaa kohti Wawel-linnaa.

2. Wawel-linna

krakovakuva lainattu: www.wawel.krakow.pl/en/

Wawel-linna on goottilainen linnoitus, joka on rakennettu suurimmilta osin 1300-luvulla.

Linna koostuu useista eri osasta, joissa on erilaisia näyttelyitä. Linna pitää sisällään katedraalin, katedraalimuseon, kuninkaallisia juhla- ja asuinhuoneistoja, Kadonnut Wawel -näyttelyn, aarrekammion, sekä lohikäärmeen luolan. Liput eri näyttelyihin ja osiin voi ostaa erikseen, eli jokainen voi valita itse ne kohteet joihin haluaa tutustua paremmin. Me kävimme läpi kaikki muut kohteet, mutta katedraalimuseon jätimme väliin. Linnan alueella ja mm. sisäpihalla sai kävellä, viettää aikaa ja kuvata ihan ilmaiseksi.

Hindujen mukaan täältä löytyy myös yksi maailman seitsemästä pyhästä paikasta. Wawel-linnan uumenissa pitäisi nimittäin olla jemmassa säteilevä tshakra-kivi. Ovi tähän pyhään paikkaan on kuitenkin suljettu, sillä puolalaiset eivät itse tähän usko, eivätkä ilmeisesti halua hinduja hillumaan linnan alueelle. Sinnikkäät hindulaiset kuitenkin vaeltelevat paikalle, ja koskettelevat erästä nurkkaa linnan sisäpihalla, joka on ilmeisesti lähinnä sitä paikkaa, jossa tshakra-kivi sijaitsee. Ennen kuin tajusimme tämän, olimme hieman ihmeissämme kun ihmiset jonottivat päästäkseen seisomaan kyseiseen nurkkaan ja halailivat nurkan lähellä olevia pylväitä. Se oli aika outoa, joten oli oikein hyvä kuulla moiselle selitys. Ne muut kuusi pyhää paikkaa löytyvät muuten seuraavista kaupungeista: Visegrád, Rooma, Jerusalem, Delfoi, Mekka ja Delhi.

Kävelimme linnan alueella todella usein, kuvattavaa oli paljon ja omaksi suosikikseni nousi lohikäärmen luolan jälkeen linnan sisäpiha, joka on saanut nykyisen italialaista renesanssia muistuttuvan asunsa 1500-luvun alussa. Linnan historia on myös hyvin kiinnostava, mutta siitä jokainen saa lukea tarkemmin jostain muualta, jottei tämä postaus veny ihan mielettömän pitkäksi.

krakovakuva lainattu: www.wawel.krakow.pl/en/

Wawel-linnalta on hyvä hypätä kruunajaistien (The Royal Route) toiseen päähän, jossa on vielä pystyssä Krakovan vartiotorni. Tornin molemmin puolin avautuu kaunis puisto, josta tarkemmin seuraavaksi.

3. Planty

Planty on puisto vanhankaupungin ympärillä. Puisto on neljä kilometriä pitkä, ja ennen puiston tilalla oli kaupungin puolustusmuurit. Muureista on joitakin perustuksia ja osia jäljellä, ja niitä voi bongailla kun puistoa kiertelee.

krakovakuva lainattu: www.wawel.krakow.pl/en/

Plantyä pitkin oli mukava kävellä. Puiden oksat tulivat todella matalalle joissakin kohdin ja aika ajoin eteen avautui erilaisia pieniä puutarhoja lampineen, suihkulähteineen ja kukkaistutuksineen. Täällä käveli ja vietti päivää kaikenikäiset ihmiset. Hyvin monella oli mukana myös koira, joita oli Puolassa muutenkin todella paljon. Kulkukoiria emme nähneet yhtään, mutta hihnan päässä niitä kulki lähes jokaisella.

Postauksesta jäi oikeastaan uupumaan tärkein nähtävyys, mutta koska se on tärkeä vain minulle ja miehelleni, en sitä tähän TOP 3 listaan laittanut. Kyseessä olisi ollut eräs patsas, joka esittää koiraa. Patsas on pystytetty erään uskollisen koiran muistolle. Mutta ei siitä sen enempää, TOP 3 on TOP 3, eikä TOP 4.

krakova

6 Replies to “Krakovan TOP 3 nähtävyydet”

 1. Koiraihmisenä tämä koirapatsas kiinnostaa, joten haluaisin kovasti lisätietoja :). Uskollisille koirille on pystytetty muuallakin maailmassa patsaita mm. Edinburghissa Skotlannissa bongasin uskollisen Greyfriars Bobbyn patsaan:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Greyfriars_Bobby
  Nämä tarinat ovat ihania!

  1. Voit käydä lukemassa patsaan – Dzok the Dog – historian täältä: http://go2cracow.info/2008/08/dzok-first-monument-to-animal.html.
   Aika surullinen ja haikea tarina..

 2. Herra Longfield says: Vastaa

  Oli kyllä hieno ja kiva kaupunki tuo Krakova. Ja varsinkin, koska siellä on:

  Dzok the Dog!

  1. Joooo! Ja Dzok the Dog:lla on myös omat fanisivut naamakirjassa. Mä liityin heti faniksi. 🙂

 3. Kiitokset vinkeistä, perjantaina tuonne!

  1. Kiitos! Ihanaa matkaa! 🙂 Jestas nää vanhat postaukset on kyllä mahtavia. Tätä(kin) oli pakko hieman muokata sun kommentin jälkeen.

Vastaa