Łódź

Lodz on hauska sana. Sitä ei todellakaan lausuta Lodz, niin kuin voisi luulla, vaan se lausutaan Wudz, tai jotain sinnepäin.

En olisi uskonut, että Lodz on Puolan kolmanneksi suurin kaupunki, ja siellä majailee noin 750 000 asukasta. Kaupunki sijaitsee melkein keskelle Puolaa. Hotellimme sijaitsi hyvin lähellä Lodzin pääkatua, joka on nimeltään Piotrkowska. Katu on noin neljän kilometrin pituinen kävelykatu, jossa kuitenkin ajaa myös jostain syystä autoja.

Piotrkowska-katu

1820-luvulla kaupunki alkoi kasvaa teollisuuskeskukseksi, kun sinne perustettiin ensimmäinen puuvillatehdas. Vuonna 1852 Izrael Poznańskin rakennuttama Manufaktura-tehdas aloitti toimintansa. Vuosina 1872-1892 Manufaktura kasvoi Euroopan suurimmaksi tekstiilitehtaaksi, jossa valmistettiin korkealaatuisia tekstiilejä. Izrael Poznańskin ja muiden tehtaiden omistajien takia Lodz kasvoi todella paljon ja tuli tunnetuksi ympäri maailmaa isona teollisuuskaupunkina.

No sitten tulivat sodat ja kaikki meni vähän penkin alle. Lodziin perustettiin toisen maailmansodan aikana Lodzin ghetto, jossa majaili noin 200 000 juutalaista, joista vain noin 900 selvisi.

Nykyisin yhteen suurimmista kangastehtaista on perustettu liike- ja kulttuurikeskus Manufaktura. Oppaassa sanotaan, että Manufaktura on kaupunki kaupungin sisällä, ja sitä se kyllä onkin. Manufakturasta löytyy liikkeitä, ravintoloita, baareja, museoita, hotelli, disco, elokuvateatteri, keilailuhalli, oma ranta, konserttilava, maailman pisin suihkulähde jne. Jokaiselle siis jotakin.

Manufakturassa söimme aivan ihanassa La Vende -ravintolassa. Ravintola oli sisustettu todella kauniisti, ja myös tarjoilijoilla oli sisustukseen sopivat vaatteet ja hatut. Ravintolassa kuvittelin hetken olevani merenrannalla jonkun ihanassa mökissä (itseäni en koskaan näe mökin omistajana).

Ruokailun jälkeen suuntasimme vielä museoon, jossa esiteltiin kaupungin historiaa siltä ajalta jolloin siellä toimi mm. tekstiitehtaita. Mutta niistä selittelinkin jo ylempänä. Museon jälkeen nappasimme riksan allemme ja ajoimme sillä hotellille jossa suuntasimme hotellin allasalueelle vähän rentoutumaan.

Sellainen oli Lodz. Ei siellä varmaan paria päivää kauemmin saa aikaansa kulumaan, mutta jos tänne päin suuntaa, niin koukatkaa ihmeessä Lodzin (tai siis Wudzin) kautta!

2 Replies to “Łódź”

  1. Herra Longfield says: Vastaa

    Hyvin puolalainen juttu tommonen kävelykatu missä ajaa autoja 🙂

    1. Jooo. 🙂

Vastaa