Gdansk & Sopot

Mietin kovasti miten olisi järkevintä jäsennellä reissun postaukset ja päädyin nyt kokoamaan tähän postaukseen kolmen ensimmäisen päivän tarinat. Nämä päivät vietimme suurimmaksi osaksi Gdanskissa, mutta kävimme retkellä myös Sopotin kaupungissa.

Gdansk, Sopot ja Gdynia muodostavat niin sanotun kolmikaupungin pohjois-Puolaan. Me jätimme Gdynian välistä, sillä mieheni on jo käynyt siellä, ja todennut paikan olevan aivan turha.

GDANSK

Historia

Gdansk on pohjois-Puolassa oleva satamakaupunki, jossa toimii mm. Gdanskin telakka. Telakalla alkoi vuonna 1980 lakko, joka johti lopulta kommunistisen hallinnon luuhistumiseen ja Lech Walesan suureen suosioon.

Nähtävyydet

Koko Gdanskin vanhakaupunki on hyvin kaunis ja pikkuisia kujia pitkin on ihana kävellä. Me otimme allemme myös hevosen ja kiersimme koko vanhankaupungin hevosvaunuissa. Hintaa 40 minuutin kyyditykselle tuli 25 euroa.
Gdansk & Sopot

Kauneimmillaan kaupunki oli auringon laskeuduttua ja kaupungin valojen syttyessä. Motlawa-joen rantakatu sekä Dlugi Targ -aukio saivat kameran käymään kuumana ilta-aikaan.

Gdansk & Sopot

Ruoka

Goldwasser-ravintolassa söimme eräänä päivänä oikein hyvän lounaan. Ravintola on saanut nimensä Goldwasser-vodkasta, jota on tuotettu Gdanskissa aina vuodesta 1598 asti. Me emme lounaallamme tätä vodkaa juoneet, vaan tyydyimme veteen ja alla oleviin herkkuihin, lohisalaattiin ja dipattaviin katkarapuihin.

Ravintola sijaitsi aivan hotellimme vieressä ja siellä oli hyvä syödä lounas ennen laivamatkaa Sopotiin. Mikäli siis kävelette joskus Tokarska-katua pitkin nälkäisinä, kannattaa kyseiseen ravintolaan suunnata. Palvelu oli ripeää, ruoka hyvää ja lasku naurettavan pieni.

Gdansk & Sopot

Toinen mainitsemisen arvoinen ravintola Gdanskissa on Euro. Ravintola on ihanan tunnelmallinen ja sisustus huokuu rokokoo-tyyliä. Täällä söin tajuttoman hyvää ankkaa, joka oli valmistettu gdanskilaiseen tapaan. Mieheni söi täällä ”tylsän” pihvin, joka oli kuulemma koko reissun paras ruoka. Eli tännekin kannattaa Gdanskin matkalla eksyä. Osoite on ul. Dluga 79/80.

Ai niin, unohdin ihan täysin, että täällä ravintolan ruokalistat haisivat minusta yrjöltä. 🙂 Mieheni mielestä ne haisivat vain nahkalle.

Gdansk & Sopot

SOPOT

Sopot on kesäkaupunki. Me menimme sinne harmaana päivänä, jolloin alkoi myös sataa. Sateisella säällä Sopotissa ei tee mitään. Se on täynnä ravintoloita ja baareja ja siellä on upea ranta. Niin ja sieltä löytyy myös Baltian pisin puinen laituri (511 m.), joka tunnetaan paikallisten kesken nimellä Molo. Hah.

Menimme Sopottiin laivalla, matka kesti noin tunnin ja hintaa sillä oli n. 8 euroa/hlö.

Gdansk & SopotKävelimme kaupungin katuja sateenvarjojen alla muutaman tunnin ja sen jälkeen suuntasimme junalla takaisin Gdanskiin.

Mutta onneksi kuitenkin menimme Sopotiin, sillä sieltä raahasimme kotiin uusimman pehmolelun! Nimekseen tämä pinkki merileijona sai Topso. Topso myös ääntelee kuten merileijonat jos sen kylkeä painaa. 🙂

Gdansk & SopotLoppuun vielä muutama asukuva ensimmäisiltä päiviltä. Näiden päivien aikana aurinko ei paljoa pilvien takaa pilkistänyt, joten vilukissana pitkähihainen piti olla päällä.

Gdansk & Sopot

Vasen kuva:
mekko: Frk, toppi: Vero Moda, laukku: Pepe Jeans, kengät: Spirit                 

Oikea kuva:
laukku: Pepe Jeans, neule: Global, toppi: Vero Moda, kaulakoru: Tous, housut: H&M, kengät: New Yorker

One Reply to “Gdansk & Sopot”

Vastaa