Fiskarsin Ruukki

Fiskarsin ruukki sijaitsee aivan mieheni isän kodin lähellä, joten eräänä kesälomapäivänä suuntasimme Fiskarsin kautta sukuloimaan. Perehdytään nyt paremmin Fiskarsiin ja jätetään sukulaiset rauhaan.

Fiskarsin ruukki sijaitsee läntisellä Uudellamaalla 85 km päässä Helsingistä. Ruukilla on takanaan historiaa aina vuodesta 1649 alkaen. Fiskarsin ruukilla on tehty rautaa, taottu kupariesineitä, valmistettu yli miljoona auraa ja ensimmäiset oranssikahvaiset sakset. Nykyään ruukki on ainutlaatuinen asuinpaikka ja matkailukohde. Se toimii yli sadan luovan alan taitajan koti- ja työskentelypaikka.

Me vietimme ruukilla aikaa noin 5 tuntia. Kävimme museossa, köpöttelimme kujia ympäriämpäri, nautimme ihanasta ilmasta ja kiertelimme pienissä putiikeissa. Muutama ihana ostos tarttui myös mukaan, mutta niistä tarkemmin myöhemmin, sillä kyseisten tavaroiden täytyy ensin löytää paikka kodistamme.

Kävimme syömässä Fiskarsin Wärdhus:ssa, joka on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti – vuodesta 1836 – toiminut majatalo. Ruoka täällä oli taivaallista ja palvelu hyvää. Koirallemme kiikutettiin jopa oma juomakippo, tätä ei kovin usein tapahdu. Minä söin pariloituja antipastovihanneksia vuohenjuuston kera ja mieheni popsi mahaansa grillattua häränseläkettä jonka kyytipoikana oli bearnaisekastiketta.

Ruoan jälkeen köpöttelimme lähimmälle jätskikiskalle, josta ostimme isot tötteröt ja nuoleskelimme jätskejä tovin. Tämän jälkeen haimme vielä tuliaissuklaat PetriS Chocolate Room:sta ja suuntasimme mieheni isän luokse nauttimaan ilta-auringosta, espressosta ja niistä suklaakonvehdeista.

Vastaa