Kotitekoinen vaniljajäätelö

Käsillä olevan kesän kunniaksi minun on pakko jakaa tämä resepti kaikkien lukijoideni kanssa (joita on varmasti jo satojatuhansia).

Pudotettujen kilojen myötä olen tullut entistä kiinnostuneemmaksi siitä, mitä suuhuni laitan. Ja koska tällä hetkellä tuntuu olevan todella muodikasta välttää kaikkia E-koodeja ym., on tämäkin leidi väistämättä tutustunut tähän aiheeseen hieman tarkemmin.

Kaikki alkoi kirjasta nimeltään Petos lautasella. Kirjassa Mats-Eric Nilsson arvostelee lähinnä elintarviketeollisuutta aromien ja lisäaineiden käytöstä. Kirjan luettuani aloitin kaupassa tuoteselosteiden lukemisen ihan tosissaan. Syyniin joutuivat aluksi leivät, lihatuotteet, (virvoitus)juomat, makeiset ja pakastealtaan tuotteet. Kirjaa lukiessa tuli välillä sellainen olo, että mitä mä uskallan enää syödä!? Mutta kun käytti hieman enemmän aikaa kaupassa, alkoi sieltä löytymään suht helpolla esim. lisäaineettomia leipiä ja lihatuotteita.

Jäätelö on hauska ruoka, tai herkku. Ei sitä varmaan ruoaksi voi sanoa. Sen tekemiseen tarvitaan vain muutamia raaka-aineita, mutta jos kurkkaat pakastealtaan jäätelön tuoteselostetta, vilisee siellä läjäpäin E-koodeja ja erilaisia aromeja. Tästä syystä oli aika kaivaa kotitekoisen jäätelön ohje eteeni ja laittaa hihat heilumaan.

Emme omista jäätelökonetta, enkä sellaista oikeastaan edes halua. Ja hyvä uutinen on se, että sitä ei myöskään tarvitse! Jäätelön teko onnistuu oikein mainiosti ilman uutta keittiölaitetta. Tosin jäätelö ei valmistu 12 minuutissa, vaan aikaa tarvitaan tarkemmin 14 tuntia.

Vaniljajäätelö

 • 1 kpl vaniljatanko
 • 4 rkl vettä
 • 3 kpl kanamuna
 • 2 dl tomusokeri
 • 3 dl vispikerma
 • loraus vaniljalikööriä (halutessasi)

1. Halkaise vaniljatanko ja keitä sitä hiljalleen vedessä kannen alla noin 10 min.

2. Erottele kulhoihin keltuaiset ja valkuaiset. Siivilöi tomusokeri keltuaisten joukkoon, ja vatkaa seos vaahdoksi.

3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

4. Vatkaa kerma vaahdoksi erillisessä kulhossa.

5. Sekoita keskenään keltuaisvaahto, valkuaisvaahto ja kermavaahto. Rapsuta keitettyjen vaniljatankojen siemenet jäätelömassaan, ja lisää lopuksi vaniljavesi. Mausta halutessasi vaniljaliköörillä.

6. Kaada jäätelö laakeaan kannelliseen astiaan ja pakasta sitä vähintään 14h. Sekoita jäätelöä muutaman kerran pakastamisen aikana.

Itse syömme jäätelöä vadelmamelban kanssa. Melban takana seisoo mieheni, joka tekee melbasta niin täydellistä, että en halua sekaantua sen tekemiseen. Joskus heitämme jätskin ja melban sekaan myös pätkiksen paloja, ne sopivat mukaan mainiosti.

Kotitekoinen vaniljajäätelö

Tämä jätski on tuhtia tavaraa, eli ei mikään light-versio. Yksi annos sisältää noin 299 kaloria. Ja tähän tulee toki päälle sitten vielä melban ja mahdollisten pätkisten kalorit. Mutta eihän tätä joka päivä tarvitse syödä, eihän? 🙂

12 Replies to “Kotitekoinen vaniljajäätelö”

 1. Melban takana seisoja says: Vastaa

  Tää on kyllä sairaan hyvää, mun mielestä tarvitsee syödä joka päivä 🙂

  1. No okei, kesäisin saa syödä joka päivä! Talvisin tälle leidille ei ainakaan jäätelö maistu sitten yhtään, joten kesäisin voi tankata talvenkin edestä. 🙂

 2. Mmm, melkoisen herkullisen näköinen 🙂
  Mitä lisäaineetonta leipää voisin etsiä kaupasta? Suosituksia?

  1. Suosituksia tulee tässä!
   Tämän hetkinen suosikkini on Ullan Pakarin -leivät. Merkin sämpylät esim. myydään kolmen sämpylän paketeissa, ja leipä säilyy tuoreena kolme päivää. Eli turha myydä mitään perhepaketteja, sillä ilman lisäaineita leipä ei säily hyvänä pidempään. Sämpylät ovat myös siitä hauskoja, että ne ovat ihan littania, sillä taikinaa ei ole ”pakko”-kohotettu millään lisäaineilla, eikä taikinaan ole puhallettu ilmaa, että siitä tulisi kuohkea. Nämä leivät ovat ensimmäiset joiden päälle ei tarvitse muuta kuin margariinia, niin hyvää leipä on ihan itsessään.

   Toinen jo pidemään aikaa meidän keittiöstä löytynyt leipä on Perheleipureiden Ruisvarras. Ihanan ohutta ja kiinteää rusileipää, maistuu ihanalle!

   Pieni vinkki täytyy vielä tähän loppuun kirjoittaa. Eli älkää menkö sitten lankaan lähikauppanne leivontapisteissä! Leivontapisteissä tai kaupan omissa ”leipomoissa” tehdyt leivät ovat usein vain paistettu kaupassa. Itse taikina voi olla ollut vuodenkin verran pakkasessa! Eli vaikka leipä olisi ihanan lämmintä, se ei takaa, että se on tuoretta!

 3. Kiitos vinkeistä! 🙂 Täytyy kokeilla ehdottomasti tuota Ulla Pakarin leipää. Ruispaloihin (Vaasan) olen vain ollut rakastunut jo pidemmän aikaa, ni sitä on vaikea vaihtaa (kokeiltu on). Vaaleampaa leipää syödään vain silloin tällöin, ni täytyy sitä yrittää vaihtaa parempaan suuntaan! 🙂 Näkkärit on oikeastaan meidän ”perheen” hitti! 🙂 Sitä menee pakettitolkulla (no ei ehkä ihan, mutta se on suosituin). 🙂 Sekään ei varmaan ole se parhain vaihtoehto hyllyn tarjonnasta, jota tietysti on niin paljon, että en kykene valitsemaan, kuin sen vanhan hyvän vaihtoehdon (Pieni pyöreä).

 4. Mmm… nam. Jäätelön teko tosiaan onnistuu ilman jäätelökonettakin. Joitain versioita täytyy hieman sekoitella jäätymisvaiheessa, toiset ovat erinomaisia kun ne vaan nakkaa pakasteeseen jähmettymään (ja taas hieman pehmenemään ennen nauttimista).

  1. Tätä omaa versiotani on pakko sekoitella jäähtymisen alkuvaiheessa, muuten vaniljavesi valuu astian pohjalle. Tätä herkkua tullaan varmasti meillä syömään vielä monesti!

 5. S-Ryhmän ja K-ryhmän kaupoissa on Salosen leipomon ruisleipä ainakin lisäaineeton ja Porilaisen Ullan paakarin kakot ja sämpylät samoin.

  1. Ullan leivät ovatkin jo tutut, ja myös oma suosikkini. Salosen leipiä pitää seuraavalla kauppareissulla etsiä, kiitos vinkistä!

 6. […] jäätelön muuten Hulin blogista löytyvän ohjeen mukaan, mutta vaihdoin maun vaniljasta kaneliin, sillä halusin tietenkin kokeilla jotain […]

 7. Kokeilin tätä eilen lasten kanssa makuaineena kaakao ja vaniljaesanssi. Tosi hyvää ja ihana jäätelön koostumus! Maistui meille näin keskellä talveakin. 🙂 Tehdään varmasti uudestaan.

  1. Kiitos kommentista Riikka! 🙂 Mulle ei talviaikaan jätski oikein maistu, mutta varmasti teen taas kesän korvilla monta kertaa uudestaan! Kannattaa muuten ehdottomasti kokeilla myös mokkasuklaista versiosta, se on myös todella hyvää. Linkki löytyy tästä: https://meanwhileinlongfield.wordpress.com/2012/07/06/kotitekoinen-mokkasuklaajaatelo/

Vastaa